september 2017

Inhoud

maandag 26 september 2016

Het dashboard autodelen is vernieuwdDeze blog is verouderd en wordt niet meer bijgehouden. Nieuwe informatie over regels, beleid en ontwikkelingen rond duurzame mobiliteit vindt u op de website https://www.crow.nl/duurzame-mobiliteit/home

Het dashboard Autodelen heeft een nieuwe site. Vanaf donderdag 27 september 2018 vindt u het dashboard via www.crow.nl/dashboard-autodelen
De inhoud is zoals u gewend bent, met onderwerpen als, aanbod, trends en de Green Deal Autodelen. De vormgeving en indeling zijn geheel vernieuwd.
Naast de nieuwe jaargang 2018 vindt u ook alle 9 voorgaande jaargangen via www.crow.nl/dashboard-autodelen

Voor vragen kunt u contact opnemen met de helpdesk van CROW, dit kan via helpdesk@crow.nl


Hieronder de tekst van het dashboard 2017:

In het voorjaar van 2017 waren er 30.697 deelauto’s in Nederland. Dit betekent weer een sterke groei van 23% (ruim 5.700 auto’s) ten opzichte van 2016. De groei in deelauto’s is het sterkst in de G4-steden. In de gemeente Amsterdam staan de meeste deelauto’s, gevolgd door gemeente Utrecht. Van alle deelauto’s is 86 procent te vinden bij een carsharing platform (peer-to-peer). Via zo’n platform kun je auto’s van particulieren huren. Afgelopen jaar groeide deze deelvorm ook het snelst met 31%).

Groei vooral in G4-gemeenten
Opnieuw is er een forse groei van het aantal deelauto’s. Ook in minder verstedelijkte gebieden neemt het aantal toe. De groei is het sterkst in de vier grote steden en is vooral te danken aan de carsharing platforms, waarbij particulieren hun auto met anderen delen. Het aantal roundtrip (klassieke) deelauto’s neemt ook toe, maar minder sterk. Aanbieders van roundtrip carsharing zetten vooral in op een groei van het aantal gebruikers.

Schone mobiliteit
Mensen die autodelen, maken veel minder autoritten. In plaats daarvan reizen ze meer met het openbaar vervoer, de fiets en te voet. Autodelen draagt daarom bij aan een lager autogebruik- en bezit. Dat is goed voor het milieu. In steden draagt het ook bij aan minder geparkeerde auto’s.

De meeste deelauto’s zijn schoner dan het gemiddelde wagenpark in Nederland. Dat komt omdat veel auto’s nieuwer, kleiner en zuiniger zijn. Ook zijn deelauto’s vaker dan gemiddeld elektrisch: 4 procent van de deelauto’s is elektrisch, tegen 1 procent van alle Nederlandse auto’s.

Door in te zetten op autodelen, kunnen steden daarom veel ruimte besparen. Samen met de Green Deal autodelen adviseert CROW-KpVV gemeenten over de manier waarop zij autodelen kunnen stimuleren.

Autodeelgemeenten scoren in top 10 duurzaamste mobiliteit 
Tegelijk met het bekend maken van de nieuwe deelautocijfers is ook de prijs uitgereikt aan de gemeente met de duurzaamste mobiliteit. Gemeenten zijn hiervoor beoordeeld op 14 indicatoren (waaronder deelauto’s) en op hun mobiliteitsplan. De drie gemeenten die de meest duurzame mobiliteit kennen (Utrecht, ’s-Gravenhage en Culemborg) scoren ook alle drie hoog met autodelen (zie www.duurzaamheidsscore.nl).

Deelauto steeds voordeliger
Naast milieuvoordelen worden ook andere voordelen steeds zichtbaarder. Zo zetten projectontwikkelaars steeds vaker een deelauto in om te kunnen besparen op parkeerplaatsen. Daarnaast vormt de deelauto een mogelijke schakel in MaaS-oplossingen (Mobility as a Service). Met technologieƫn zoals GPS en apps wordt het steeds makkelijker een deelauto te gebruiken.

Meer inzicht nodig in het gebruik
Er is steeds meer behoefte aan inzicht in het gebruik van autodelen. Daarom verkent CROW-KpVV samen met de gemeente Utrecht en een aantal aanbieders de mogelijkheden om hier meer inzicht in te krijgen.Vormen van autodelen
Er zijn diverse vormen van autodelen.
• Bij roundtrip carsharing (klassiek autodelen) eindigt de verhuring op de plek van herkomst.
• Bij oneway carsharing kun je de deelauto ook voor enkele reizen gebruiken.
• Bij carsharing platforms (peer-2-peer carsharing) bieden particulieren hun auto voor verhuur aan in een online community.
• Bij local communities (particulier autodelen) delen buren of vrienden hun auto met elkaar. Ze delen alle kosten.
• Business carsharing (zakelijk autodelen) is speciaal bedoeld voor bedrijven en hun werknemers.

Om de naamgeving beter te laten aansluiten bij de diensten die worden geleverd, neemt CROW de internationale naamgeving die het SHARE-North project hanteert, over.De belangrijkste vormen van autodelen.


Inhoud van dit dashboard

5 opmerkingen:

 1. Zo'n deel auto lijkt me toch best interessant

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed artikel, zo leer je elke dag wel iets nieuws! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sta ervan te kijken dat er zoveel mensen in het verkeer zijn. Nooit geweten dat het er zoveel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant om te zien dat er nog een flinke groei in zit! Bedankt voor de informatie hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed geschreven stuk! Wat Rick zegt ben ik het mee eens inderdaad. Super interessant.

  BeantwoordenVerwijderen