![]() |
Bron: Greenwheels en Advier, 2016 |
De G4
Ook binnen de grote vier gemeenten zijn er grote verschillen. Rotterdam springt er gunstig uit. Een vergunning kost daar overal 66 euro per jaar. Op Rotterdam na hanteren alle grote steden verschillende tarieven per wijk. In Amsterdam-Noord kost een vergunning €48 per jaar, terwijl deelauto-organisaties in Amsterdam Centrum €856 betalen.
Deelautovergunning vaak duurder dan bewonersvergunning
Van 80 gemeenten zijn de tarieven van in totaal 106 wijken vergeleken. Uit onderstaande diagram blijkt dat vaak geen tarieven zijn gedefinieerd. Maar ook dat in 39 procent het tarief voor het parkeren van deelauto’s hoger is dan het tarief voor een bewonersvergunning. In 14 procent van de wijken is dit tarief lager.
Waar een tarief is vastgesteld is een deelautovergunning gemiddeld bijna tweemaal zo duur als een bewonersvergunning.
Kansen voor gemeenten
Autodelen levert veel baten op voor gemeenten en draagt bij aan het verminderen van parkeerdruk. Hoge tarieven voor deelauto’s worden uiteindelijk doorberekend aan de klant. Gemeenten met hoge tarieven voor deelauto’s stralen niet uit dat ze autodelen willen stimuleren. Het is niet bekend waarom gemeenten hoge tarieven hanteren, vaak zelfs hoger dan het tarief voor bewoners. Om beter te kunnen sturen op de tarieven van autodelen, kunnen gemeenten een aparte productcategorie voor autodelen aanmaken in hun (online) vergunningensysteem. Met het sturen op parkeertarieven hebben gemeenten een concrete mogelijkheid om de groei van autodelen verder te stimuleren. Hoe goedkoper de deelautovergunning, hoe aantrekkelijker het voor een aanbieder wordt om deelauto’s bij te plaatsen. En dat is weer in het voordeel van inwoners die gebruik maken van deelauto’s.
Naar aanleiding van deze publicatie hebben diverse gemeenten hun tarieven aangepast. Deze aanpassingen zijn nog niet verwerkt in deze grafiek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten