september 2017

Inhoud

vrijdag 16 oktober 2015

Bekendheid en gebruikers

In 2014 deed TNS-NIPO onderzoek naar de bekendheid en het gebruik van autodelen. Hoewel dit nog redelijk recent is, gaan de ontwikkelingen snel, waardoor de situatie inmiddels veranderd kan zijn.

De bekendheid van autodelen is hoog, maar de groep autodelers is nog klein. Zie de onderstaande grafiek.
.
Bron: TNS-NIPO (2014)


Greenwheels was in 2014 de bekendste aanbieder: 51% kent deze organisatie. Greenwheels wordt gevolgd door Car2Go (11%), MyWheels (6%), ConnectCar (5%) en SnappCar (4%) (TNS-NIPO, 2014).

Zo’n 20-35% van de Nederlanders kent anderen die autodelen, heeft zich er al op georiĆ«nteerd en/of vindt dat autodelen bij hem past.

Aantal gebruikers groeit
Volgens opgave van aanbieders zijn er in 2017 waren er circa 275.000 autodelers in Nederland. Dat is een groei van 51 procent ten opzichte van 2016. Het werkelijke aantal autodelers zal lager liggen, omdat het mogelijk is om lid te worden bij meerdere aanbieders. Bovendien maakt niet iedereen die zich aanmeldt bij een aanbieder ook daadwerkelijk gebruik van een deelauto.

Per roundtrip deelauto zijn er 10 tot 18 gebruikers. Bij carsharing platforms zoals SnappCar en MyWheels zijn er gemiddeld 8 gebruikers per deelauto. Bij oneway carsharing zijn er zo’n 38 gebruikers per deelauto. De frequentie waarmee gebruikers een auto gebruiken, zal sterk wisselen per aanbieder.

Zes van de tien autodelers is na 2011 begonnen met autodelen. Niet alleen het aanbod aan deelauto’s groeit dus: ook het gebruik neemt toe.


>> Meer informatie: factsheet 3: Wie is de autodeler?

lees verder in:
>> Trends
>> Deelauto's in vergelijking met ...
>> Milieueffecten
>> Elektrische deelauto’s
>> Gemeenten: de rode loper uit
>> Parkeertarieven
>> Green Deal autodelen
>> Verantwoording
>> Databestand


Geen opmerkingen:

Een reactie posten