september 2017

Inhoud

vrijdag 16 oktober 2015

Aanbod

De onderstaande figuur maakt duidelijk dat het aanbod het grootst is in de zeer sterk stedelijke gemeenten. De sterkste groei vindt nog steeds plaats in de grote vier steden. Gesteld kan worden dat hoe sterker de verstedelijking, des te beter de positie van autodelen is. In de meer landelijke gemeenten is de groei lager, maar ook daar stijgt het aanbod gestaag.


Bron: CROW-KpVV
Bron: CROW-KpVV


>> Meer gegevens: zie het databestand.

Beschikbaarheid van deelauto’s
Door de snelle groei van het aanbod wordt de beschikbaarheid steeds beter. Enkele jaren geleden vormde de beschikbaarheid van deelauto’s het grootste probleem. Vooral door carsharing platforms wordt autodelen ook beschikbaar in kleinere kernen, waar het moeilijker is om roundtrip autodelen te exploiteren. Voor consumenten is het prettig dat er diverse vormen van autodelen en aanbieders zijn met hun eigen formules. Dat leidt tot meer keus. Op de site Ritjeweg is te zien waar welke deelauto’s staan.

In 387 van de 388 gemeenten is een of meer deelauto’s te vinden. In nagenoeg alle gemeenten in Nederland is er dus sprake van een aanbod. De volgende stap is dat autodelen beschikbaar komt in iedere buurt of kern. Het is namelijk van belang dat deelauto’s op loopafstand beschikbaar zijn.

Top-10 autodeelgemeenten
Per inwoner zijn de meeste deelauto’s te vinden op Terschelling. Daar staan 42 elektrische deelauto’s van WattCar op een relatief kleine bevolking. Utrecht staat op de tweede plek met 739 deelauto’s per 100.000 inwoners, gevolgd door Amsterdam met 649 deelauto’s per inwoner. Opvallende nieuwkomers in de top-10 zijn Rijswijk en Den Haag.

Qua aantallen deelauto’s blijft Amsterdam ruim aan kop staan. Ook de groei is er het sterkst met 1276 deelauto’s. Den Haag en Utrecht staan met respectievelijk 493 en 455 deelauto’s op de 2e en 3e plek van absolute groei.
Rotterdam staat als enige G4-stad niet in de top-10. Ook in de Maasstad is er sprake van groei: van de 26e naar de 19e positie.

Bron: CROW-KpVV

Bron: CROW-KpVV
Bron: CROW-KpVV

>> Waar staat uw gemeente? Download het databestand

Provincies
De Randstadprovincies blijven de provincies met de meeste deelauto’s. De provincie Utrecht heeft de meeste deelauto’s per 100.000 inwoners. In absolute aantallen scoort Noord-Holland het hoogst met 8654 deelauto’s. De provincies Limburg, Zeeland en Drenthe hebben de minste deelauto’s per 100.000 inwoners. 

Bron: CROW-KpVV Bron: CROW-KpVV 

lees verder in:
>> Aanbieders
>> 
Zakelijke deelauto's
>> Gebruikers
>> Elektrische deelauto’s
>> Gemeenten: de rode loper uit
>> Parkeertarieven
>> 
Green Deal autodelen
>> 
Verantwoording
>> 
Databestand


Geen opmerkingen:

Een reactie posten