september 2017

Inhoud

donderdag 20 juni 2013

Features: smartphones, ov-chipkaart & elektrische deelauto's

Smartphones, apps en OV-chipkaart
Met je smartphone de dichtstbijzijnde deelauto vinden, boeken en de deur openen? Dat kan! Door in te spelen op de nieuwste technische mogelijkheden, wordt autodelen steeds cooler en hipper. Dat is niet alleen leuk en handig, het is ook nodig om in te spelen op de generatie jongeren die belangstelling hebben voor autodelen. Op ConnectCar hebben alle grote aanbieders een app om auto’s mee te boeken. Bij enkele aanbieders is het zelfs mogelijk om met je smartphone de deur te openen.

Greenwheels en MyWheels hebben daarnaast een koppeling met de OV-chipkaart. Klanten die een OV-chipkaart hebben, kunnen met deze pas de deelauto openen. De meeste peer-2-peer aanbieders kiezen bewust niet voor de techniek, maar voor persoonlijke sleuteloverdracht. Zo’n persoonlijke ontmoeting is prettig voor zowel verhuurder als huurder. Al zitten er ook nadelen aan: iemand moet thuis zijn voor de sleuteloverdracht. Daar zijn wellicht ook oplossingen mogelijk, zoals sleutelkastjes met een code etc.

Elektrische deelauto’s
6% (373) van de elektrische auto’s in Nederland is een deelauto. De meeste daarvan zijn van Car2Go, dat in Amsterdam 300 elektrische Smarts heeft. Diverse aanbieders geven aan dat elektrische deelauto’s niet rendabel te maken zijn. De elektrische deelauto’s van Greenwheels, Mywheels (Zoem) en CareCar zijn met overheidssubsidie gefinancierd. Elektrische auto’s zijn geen voorwaarde om autodelen ‘groen’ te maken: deelauto’s zijn van zichzelf schoner dan de gemiddelde auto, omdat ze nieuwer en kleiner zijn. Wel interessant is dat eigenaren van elektrische auto’s deze kunnen delen. Zo beschikt SnappCar over 44 elektrische deelauto’s. Wie zijn elektrische auto deelt, verkort de terugverdientijd.

jaar
elektrische auto's
elektrische deelauto's
aandeel
2012
1148
329
29%
2013
6.257
373
6%


Aanbieder
Aantal elektrische deelauto’s
Aandeel elektrisch
Car2Go
300

SnappCar
44

Greenwheels
23

MyWheels/Zoem
5

CareCar
1

Totaal
373
7%

Geen opmerkingen:

Een reactie posten