september 2017

Inhoud

woensdag 25 mei 2011

Aanbieders en nieuwe vormen van autodelen

Huidige aanbieders
Autodelen werkt het beste met aanbieders die op bedrijfsmatige of op non-profit-basis deelauto’s aanbieden. In Nederland zijn er 3 grote en 3 kleine aanbieders actief. De markt wordt aangevoerd door Greenwheels, Connectcar en Wheels4all. Jongere en kleinere aanbieders zijn Drive Carsharing en StudentCar. Diks is op kleine schaal actief in Amsterdam. In onderstaande grafiek is te zien dat Greenwheels veruit de grootste aanbieder is.


Bron: KpVV/VGA

Nieuwe aanbieders en nieuwe vormen
In Amsterdam gaan binnenkort twee nieuwe initiatieven van start: Car2Go en WeGo. Het nieuwe MyWheels werkt landelijk.

Car2Go: one way carsharing
Car2Go is een concept van Daimler en is gebaseerd op ‘one way carsharing’: je hoeft de deelauto niet terug te brengen naar de plek waar deze stond. Car2Go werkt niet met gereserveerde parkeerplekken: via GPS kun je zien waar de dichtstbijzijnde auto staat. Als die vrij is, kun je die meenemen. Op de plek van bestemming kies je of je de deelauto achterlaat of dat je hem weer mee terug wilt nemen. In het laatste geval tikt de teller door en betaal je ook voor de ‘wachttijd’. Car2Go werkt met elektrisch Smarts en is volgens Daimler een daverend succes in Ulm (Duitsland) en Austin (Texas). Car2Go breidt nu uit naar Hamburg en Amsterdam.
Car2Go lijkt vooral bedoeld voor autoritten in de stad. Het is laagdrempeliger dan de huidige vormen van autodelen, maar gaat misschien ook wel ten koste van het ‘deelauto-principe’ dat je heel selectief over je autogebruik gaat nadenken.


MyWheels, SnappCar enWeGo : P2P carsharing
SnappCarWeGo en MyWheels zijn nieuwe vormen van particulier autodelen. Autobezitters die hun auto weinig gebruiken, kunnen een kastje in laten bouwen. Daarmee kunnen ze hun auto beschikbaar stellen aan anderen. Deze vorm van autodelen heet 'Peer to peer carsharing' en waait over uit Amerika.
Het is interessant om te zien wat de effecten van deze nieuwe vormen van autodelen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten