september 2016

Inhoud

vrijdag 16 oktober 2015

Green Deal autodelen: op naar 100.000 deelauto's in 2018

Aanbieders van deelauto’s, leasemaatschappijen, verzekeraars, gemeenten, bedrijven, belangenorganisaties en de Rijksoverheid slaan de handen ineen om samen te werken op het gebied van autodelen. Als gezamenlijke ambitie willen deze partijen autodelen laten groeien tot een netwerk van 100.000 deelauto’s in 2018.

Deze partijen willen de bekendheid van autodelen vergroten, kansen versterken en belemmeringen in kaart brengen en aanpakken. Ze zetten zowel in op structuurveranderingen als op concrete acties

Gemaakte afspraken
Met deze Green Deal maken de betrokken partijen onder meer afspraken over:
  • Het vergroten van de bekendheid van autodelen; 
  • Het opbouwen en delen van kennis en data; 
  • Het opzetten van pilots en projecten om autodelen verder op te schalen; 
  • Een scala aan acties van afzonderlijke ondertekenaars; 
  • Het komen tot een langjarig overkoepelend samenwerkingsverband.
Deelnemende partijen
De Green Deal is in 2015 ondertekend door 30 partijen: Alphabet Nederland, ANWB, Arval, Business Lease Nederland, BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven, Capgemini Nederland, Centraal Beheer Achmea, Climate Neutral Group, de Groene Zaak, EY, gemeente Amsterdam, gemeente Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Zwolle, Greenwheels, InsEur Innovations, Kyotolease, Multilease, MyWheels, Natuur- en Milieufederaties, Natuur & Milieu, Ondernemers Collectief Duurzame Mobiliteit, Ordina, ParkFlyRent, Share2Use, shareNL, SnappCar, Vereniging voor Gedeeld Autogebruik, WeGo en de Rijksoverheid.

In 2016 zijn 13 nieuwe partijen toegetreden: Advier, Autodelen.net (Belgiƫ), Mobielrijden Software, Mobiliteitsloket, Branchevereniging autodelen GAVOB, Connectcar, gemeenten Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam, Nationale Nederlanden, Ritjeweg, Trex Carsharing en Witkar.
De Green Deal heeft een looptijd van 3 jaar.

Versnelling autodelen door Green Deal
Green Deals bieden bedrijven en organisaties een mogelijkheid om samen met de overheid te werken aan groene groei. Met de Green Deal Autodelen wordt een versnelde invulling gegeven aan de eerdere doelstelling uit het “SER-Energieakkoord voor duurzame groei” over autodelen om in Nederland 2020 100.000 deelauto's met een gemiddeld zeer lage uitstoot te hebben.

Onderstaande grafiek laat zien dat die versnelling nodig is om het doel van de Green Deal te halen.

Bron: CROW-KpVV & ministerie van IenM
lees verder in:
>> Van bezit naar gebruik

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen